PRYLPORTALEN

Därför måste bästa lurarna in i örat

Publicerad Uppdaterad

Har du inte testat in ear-lurar än är det hög tid nu. Vi förklarar varför musiken måste ända in i hörselgången för att låta som allra bäst. Dessutom tipsar vi om 5 intressanta modeller.

Det är inte helt lätt att njuta av musik i rörelse. Vanliga snäckor har en tendens att ramla ut ur örat och lurar med bygel är opraktiska eller löjligt stora som gör att du ser ut som Prinsessan Leia. Vad många önskar sig är något som både ger ett bra ljud i ett litet diskret format och dessutom gärna stänger ute störande brus och buller. Alla dessa kriterier uppfyller de så kallade in ear-lurarna som förs in i hörselgången precis som en öronpropp.

In-ear, eller canalphones, föddes ur scenartisternas behov av medhörning, det vill säga att sångaren behöver höra resten av bandet oavsett var han står på scenen. Även om in-ear-lurar har funnits länge var det först under 1980-talet som industrin lyckades ta fram väldigt små högtalarelement av hög kvalitet, vilket gav mindre hörlurar som både lät bra och stängde ute omgivningens buller. Professionella in-ear-lurar är ofta specialgjutna för att passa det individuella örat och ger mycket hög ljudkvalitet.


Huvudet som resonanslåda

Det speciella med in-ear-lurar är att de är mycket små och förs väldigt långt in i örat, ända in i hörselgången. De små högtalarelementen i luren verkar då utan störningar i det lilla separata luftutrymmet som bildas mellan luren och trumhinnan. Faktum är att huvudet i och med detta fungerar ungefär som en högtalares resonanslåda.

Den fullständiga isolationen, eller "locket", från omgivningen är en grundförutsättning för in-ear-ljudet, och lurarna fungerar inte optimalt om det inte kan uppnås. Isolationsmaterialet är därför av stor betydelse och tillverkarna paketerar lurarna med flera olika varianter av skumplast eller silikon i olika storlekar. Hörselkanalens utseende varierar från person till person och den som är intresserad av in-ear behöver bereda sig på en utprovningsperiod för att anpassa lurarna efter sina egna öron.

Intensiv upplevelse

Att musiken spelas upp i "inuti" huvudet ger en speciell och intensiv upplevelse som en del kanske behöver vänja sig vid. När lurarna effektivt stänger ute alla andra störande ljud ger det musiken en överlägsen dynamik och du får en fantastisk känsla av att befinna dig i en film med ditt speciellt utvalda soundtrack.

Den självpåtagna isolationen är dock inte helt utan nackdelar. Med lurarna intryckta i öronen blir det klart svårare att navigera i stadstrafiken och utan de vanliga varningsljuden blir du ett lätt byte för både bilar och barnvagnar.

Trots detta är erfarenheten av in-ear-principen övervägande positiv. Den erbjuder ett mycket bra ljud i ett mycket portabelt format som dessutom sparar hörseln genom att du slipper höja volymen för att överrösta vardagsbullret.

Övertygad? På nästa sida tipsar vi om 5 bra in-ear-modeller i olika prisklasser. Klicka här!

 

 

Jays q-Jays