PRYLPORTALEN

Sharp Aquos LC-46LE831S

Publicerad Uppdaterad

Sharp är lite av en underdog i Svenska TV-Sammanhang med giganter som Samsung, LG och Sony att kämpa mot. men med LE831-serien visar Sharp att de vill utmana och konceptet ser lovande ut.

Sharp tillhör inte de TV-tillverkarna som säljer mest i Sverige men har ändå klarat konkurrensen hyfsat bra genom att släppa modeller som inte behöver skämmas när det kommer till bildkvalitet. LE831-serien är tänkt att upprätthålla den traditionen och Sharp erbjuder den i 40, 46, 52 och 60 tum. Vi har testat 46-tummaren som just nu går loss på omkring 14 000 kronor men den som vill ha ordentligt stor bild väntar till augusti då 52-tummaren dyker upp för rätt blygsamma 4 000 kronor i påslag. Inte riktigt lika prisvärd känns 60-tummaren för 32 000 kronor, också den med leveransdatum senare i sommar.

Sharp har snyggat upp sina modeller ordentligt i år. Framifrån uppmärksammas framför allt den smala ramen som bara mäter 25 millimeter mellan panelen och ytterkanten. Det handlar dock inte om en single-layer design som hos många konkurrenter utan ramen sticker ut någon halv centimeter. Under panelen sitter en något vinklad list med snygga touch-kontroller för att styra det vanligaste funktionerna.



Snygg utsida
När vi betraktar TV:n från sidan framgår det hur tunn den är. Bara drygt 3 centimeter på djupet innebär förstås att det är en modell med edge-led där bakgrundsbelysning är monterad i ytter- kanterna och fördelas ut över panelen med hjälp av optik. En snygg detalj är TV:ns yttre ram med en aluminiumprofil och rundade hörn, väldigt likt en del modeller från Panasonic för övrigt.

På baksidan är LE831 välförsedd med anslutningar. Fyra hdmi är i och för sig standard på de lite mer påkostade modellerna men här finns även hela tre usb-anslutningar utöver ethernet, scart och komponent. Praktiskt då modellen stödjer timeshift, det vill säga paus i direktsändning, om en lämplig usb-disk ansluts till TV:n. I likhet med de flesta TV-apparater i dagens läge kommer även den här modellen med en inbyggd mediaspelare som kan spela upp ett begränsat utbud mediafiler lokalt från exempelvis minnespinne. Den som lagrar sina filmer och bilder på en dator i nätverket har användning för den inbyggda dlna-klienten som gör det enkelt för olika apparater att kommunicera med varandra. Ofta finns inget trådbundet nätverk där TV:n ska stå men Sharp skickar lyckligtvis med en wifi-dongel vilket förenklar saker och ting. Modellen är förberedd för Skype men en kamera måste köpas till.

Fjärrisen är vid första påseende snygg och rejäl men det extremt långsmala formatet gör den lite besvärlig att använda med bara en hand. Dessutom är den lite kinkig på så sätt att den helst ska riktas rakt mot TV-apparaten för garanterad respons.



Ingenjörsvibbar
Om utsidan av LE831 är snygg men lite anonym så gäller det definitivt inte insidan, på gott och ont. Sharp har ett helt eget tänk när det gäller menyhanteringen och struntar helt och hållet i aktuella trender som förespråkar tydliga ikonsystem inspirerat av smartphones. Nej, här får vi istället hålla tillgodo med massor av nivåer, pytteliten text, ziljoner alternativ och en hel del oförklarade trebokstavsförkortningar. Det är med andra ord rejäla ingenjörsvibbar över den här anrättningen och det är möjligt att nördarna där ute inte ser några problem. För mormor och teknikovana i allmänhet är dock gränssnittet för komplext och vår entydiga åsikt är att Sharp bör tänka om på det här området. Börja gärna med att titta på hur de koreanska TV-tillverkarna gör menysystem med användarna i fokus.



När vi bedömer bilden är det dock inte nödvändigt att dela ut bakläxor. Både lågupplösta digitala källor och högkvalitativt material hanterar den här TV:n på ett riktigt bra sätt med fint kontrastomfång och skärpa. Att färghanteringen skulle bli exceptionellt mycket bättre för att Sharp med sin Quattron-teknik adderar en gul subpixel till de tre RGB-färgerna är däremot inte så lätt att se. Tydligen skall dock den gula pixelns naturliga ljusstyrka bidra till TV:ns väldigt låga strömförbrukning vilket naturligtvis är en bra sak.

Modellen stödjer även 3D men glasögon in- går ej utan kommer som extra tillbehör. En aktiv modell som går att ladda via usb kostar runt 1000 kronor och sitter ganska bra på näsan, även om man har vanliga glasögon undertill. I likhet med alla andra lcd-TV förekommer ett visst mått att crosstalk i form av spökskuggor men å andra sidan är bilden ovanligt ljusstark för att vara i 3D.

Aquos Net är Sharps namn på onlinetjänster som är en funktion helt separerad från TV:ns övriga system. Gränssnittet är tyvärr rätt segt och utbudet av appar är än så länge magert. Sharp skulle behöva video-on-demand och play-tjänster för att göra det här lite intressant och om webbläsaren hade haft stöd för flash skulle det inte heller skada.



Slutsats
Sharp Aquos LC-46LE831S är en formskön TV som prioriterar det viktiga: bildkvaliteten. Men på andra områden som användarvänlighet och smarta onlinetjänster finns det en del att jobba med för att Sharp på allvar skall kunna konkurrera med i första hand Samsung som har superfokus på det här just nu. Huvudintrycket är dock att det här är en välbyggd modell och är det framför allt en kompetent bildvisare man är ute efter har LE831 en hel del att komma med.

 

Andreas Liebert